T-Mobile verlaagt mobiele internetsnelheid

T-Mobile verlaagt mobiele internetsnelheidT-Mobile heeft de internetsnelheid van de Go abonnementen verlaagd van 300 naar 225 Mbit/s. De basisabonnementen blijven dezelfde downloadsnelheid van 120 Mbit/s behouden.

4G snelheid T-Mobile

In april van 2017 had T-Mobile bevestigd tegen meerdere grote websites dat de downloadsnelheid van haar abonnementen verhoogt was naar 300 Mbit/s (behalve de T-Mobile basis abonnementen). Het verhogen van de downloadsnelheid was destijds ook op de website van T-Mobile gepubliceerd (Versie van April 2017). Met een downloadsnelheid van 300 Mbit/s zou T-Mobile de snelste mobiele provider op dit moment zijn.

T-Mobile heeft lagere snelheid

T-Mobile heeft de downloadsnelheid gelimiteerd op 225 Mbit/s. Dit limiet zorgt voor een 25% vermindering in de internetsnelheid voor alle abonnementen, behalve de basis sim only abonnementen. Door de verlaging van de downloadsnelheid is T-Mobile niet meer de snelste mobiele provider. Dit is nu Youfone.

Persvoorlichter Liselore Stuut van T-mobile reageert:

“Het klopt inderdaad dat wij nu 225Mbit/s communiceren in het contract. Dit betekent niet dat we de snelheid verlaagd hebben maar dat we een betere inschatting hebben gemaakt van de geraamde snelheid. De geraamde snelheid is de hoogst haalbare snelheid die je kunt ontvangen. De theoretische maximum snelheid kan nog steeds hoger zijn als alle omstandigheden ideaal zijn. We hebben er daarom voor gekozen om niet meer de theoretische snelheid te communiceren maar de geraamde snelheid.”

Sinds 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels omtrent het vermelden van de downloadsnelheid binnen contracten. De ACM stelt het volgende in de nieuwe beleidsregels.

Artikel 5. – Geraamde maximale download- en uploadsnelheid op mobiele netwerken

“Naar het oordeel van de ACM is de geraamde maximumsnelheid de hoogst haalbare snelheid die een internettoegangsdienst daadwerkelijk kan leveren binnen het afgesloten abonnement.”

Hoewel T-Mobile aangeeft dat de maximale theoretische downloadsnelheid 300 Mbit/s is, kan je dit niet behalen binnen het afgesloten abonnement volgens Artikel 5 van het ‘Beleidsregel kenbaarheid internetsnelheden’.

Vodafone heeft hogere 4G snelheid

Vodafone heeft echter wél de downloadsnelheid recentelijk verhoogd. De snelheid is verhoogt naar 250 Mbit/s, dit is een verhoging van 25 Mbit/s. Door deze verhoging is Vodafone nu ná Youfone de snelste mobiele provider. Hieronder is een overzicht te zien van alle providers.

Maximale downloadsnelheid Maximale uploadsnelheid
256 Mbit/s 150 Mbit/s
250 Mbit/s 50 Mbit/s
225 Mbit/s 150 Mbit/s*
225 Mbit/s 65 Mbit/s
225 Mbit/s 50 Mbit/s
150 Mbit/s 50 Mbit/s
150 Mbit/s 50 Mbit/s
150 Mbit/s 10 Mbit/s
100 Mbit/s 10 Mbit/s
75 Mbit/s 10 Mbit/s

Momenteel is de snelste mobiele provider Youfone en daarna Vodafone, het verschil in de maximale downloadsnelheid is vrij weinig. Het verschil in de maximale uploadsnelheid is echter veel meer. Voorheen was T-Mobile de snelste mobiele provider, momenteel is T-Mobile even snel als KPN én Tele2. Het is verstandig om hier rekening mee te houden tijdens het aanschaffen van een telefoon abonnement.