BKR registratie bij telefoon abonnement

BKR registratie bij telefoonabonnementBen je van plan een nieuwe iPhone te kopen? Bedenk je dan dat bij een abonnement met gratis telefoon je waarschijnlijk een BKR registratie krijgt. Een BKR registratie zorgt ervoor dat je minder kan lenen.

Nieuwe regels omtrent telefoonabonnementen

Sinds 1 mei 2017 kan je als consument een BKR registratie krijgen bij een telefoon abonnement. Door een BKR registratie kan je bij het afsluiten van een hypotheek minder lenen. De nieuwe regels zijn ingevoerd om consumenten te beschermen. Een gratis telefoon bij een telefoon abonnement is feitelijk een lening want je betaalt de telefoon over de looptijd van je contract af. Een ‘gratis telefoon’ bij een telefoonabonnement is niet ‘gratis’.

Niet altijd een BKR registratie

Uiteraard krijg je niet altijd een BKR registratie, als je bij het afsluiten van je telefoon abonnement ervoor kiest om de telefoon in één keer af te betalen krijg je geen BKR registratie. Daarnaast kan je ook ervoor kiezen om een gedeelte van de telefoon in één keer af te betalen en de rest gedurende de looptijd.

Als het leenbedrag niet gelijk of meer is dan 250 euro krijg je geen BKR registratie. Stel een nieuwe iPhone X kost 1000 euro, als je in één keer 751 euro betaald is het resterende bedrag 249 euro en krijg je geen BKR registratie. Besluit je om 749 euro in één keer af te betalen dan is het resterende bedrag 251 euro waardoor je wél een BKR registratie krijgt.

Geen vermindering in verkoop telefoons

Volgens de nieuwe regels krijg je dus niet automatisch een BKR registratie, alleen als je meer dan 250 euro over de looptijd van je contract moet afbetalen. Hoewel de markt eerder voorspelde dat een BKR registratie een negatief effect zou hebben de verkoop van telefoons is dit niet zo geweest. Bij de meeste providers zit er geen verschil in prijs om het over 24 maanden af te betalen of in één keer.