Wat is 4G internet?

4G internetMobiel internet wordt elk jaar belangrijker in Nederland, iedereen gaat meer data verbruiken maar wat is 4G internet eigenlijk? T-Mobile biedt momenteel het snelste 4G internet aan met 300 Mbit/s.

Wat is 4G internet?

4G internet is een techniek die je mobiele telefoon gebruikt om data te versturen. Dit kan het openen van een webpagina zijn of het versturen van een foto via Whatsapp. Tegenwoordig kunnen alle mobiele telefoons die de providers zelf verkopen een verbinding maken met het 4G netwerk. Maar wat is 4G internet precies?

4G internet is de vierde generatie van mobiel internet, dit is de opvolger van 3G internet. De maximale downloadsnelheid van 4G internet is hoger dan de maximale downloadsnelheid van 3G internet. De hoogst mogelijke downloadsnelheid op dit moment bij een Nederlandse provider is 300 Mbit/s. Deze snelheid kan is mogelijk bij een telefoon abonnement van T-Mobile.

Hoe werkt 4G internet

Je telefoon maakt verbinding met een zendmast van de provider, via de ze verbinding wordt alle data verzonden. Om snelheden van 75 Mbit/s of hoger te bereiken gebruikt je telefoon meerdere frequenties, dit wordt ook 4G+ genoemd. Ook bijna alle telefoons kunnen gebruik maken van 4G+, echter ondersteunen niet alle telefoons een verbinding van 3 frequenties. De meeste telefoons die gekocht zijn in 2017 kunnen verbinding maken met 3 frequenties.

Toekomst van 4G internet

De hoogst haalbare snelheid is nog niet behaald, zo kunnen telefoons die verbinding kunnen maken met 4 of meer frequenties een maximum snelheid bereiken van 500 Mbit/s. Deze maximum downloadsnelheid wordt echter (nog) niet aangeboden door providers.

Snelste providers met 4G internet

Hieronder is een overzicht met de maximale downloadsnelheid en de maximale uploadsnelheid per provider. Momenteel biedt T-Mobile de hoogste downloadsnelheid.

Maximale downloadsnelheid Maximale uploadsnelheid
T-Mobile 300 Mbit/s 150 Mbit/s
Youfone 256 Mbit/s 150 Mbit/s
KPN 225 Mbit/s 150 Mbit/s
Vodafone 225 Mbit/s 150 Mbit/s
Tele2 225 Mbit/s 150 Mbit/s
Simyo 150 Mbit/s 50 Mbit/s
Hollandsnieuwe 150 Mbit/s 50 Mbit/s
Ben 100 Mbit/s 25 Mbit/s
Simpel 75 Mbit/s 25 Mbit/s

Er zit nog veel verschil tussen de snelste provider en de provider met het traagste internet. Bij T-Mobile ontvang je een downloadsnelheid van maximaal 300 Mbit/s. Simpel biedt een maximale downloadsnelheid aan van 75 Mbit/s. Simpel is een budget provider terwijl T-Mobile een premium provider is, hierdoor krijg je bij T-Mobile een hogere downloadsnelheid.