Blog

Wanneer komt 5G internet?

Wanneer komt 5G internetHet is mogelijk om bij elke provider een telefoon abonnement met 4G internet af te sluiten. Veel consumenten maken dagelijks gebruik van 4G. De mobiele providers zijn echter al bezig met het ontwikkelen van 5G!

Opvolger van 4G

De meeste consumenten zijn tegenwoordig al aan 4G gewend. Met 4G heb je een hogere downloadsnelheid en kan je Netflix streamen in de trein. De opvolger hiervan, wordt 5G genoemd. Deze nieuwe techniek zal niet gelijk overal in Nederland beschikbaar zijn, ook telefoons moeten worden aangepast om optimaal gebruik te maken van 5G. Net zoals 4G geeft 5G veel nieuwe gemakken aan consumenten.

Snelheid van 5G / Huidige snelheid van 4G

Misschien denk je nu, mijn huidige telefoon werkt prima, ik heb 5G niet nodig. Dit klopt helemaal, je hebt 5G niet nodig. Zeker niet in het begin van de lancering. De downloadsnelheid zal vele malen hoger zijn dan bij 4G. Momenteel biedt KPN de hoogste 4G snelheid van 300 Mbit/s. De maximale downloadsnelheid van 5G is momenteel 10.000 Mbit/s, in de toekomst kan dit nog hoger worden. Dit is meer dan 30x zo snel als de hoogste 4G downloadsnelheid op dit moment.

Een belangrijke vraag is zeker, ‘wat kan je met een hoge downloadsnelheid’. Allereerst kan je een 4k film van 5 gigabyte in enkele seconden downloaden, dit is echter niet iets wat je normaal zou doen. 5G brengt ook betere dekking met zich mee. Hierdoor is het mogelijk om auto’s met elkaar te laten communiceren. Dit zal het file probleem in Nederland oplossen!

Wanneer kan je 5G gebruiken?

Providers zijn druk bezig met het voorbereiden van het netwerk voor 5G. Tele2 & T-Mobile beloven in 2020 landelijk 5G aan te bieden. KPN zegt zelf in 2020 minimaal in 1 stad een goed werkend 5G netwerk te hebben, Vodafone heeft nog geen beloftes gedaan over 5G dekking.

Bespaar geld met een ouder model

Nieuwe Samsung S10De nieuwe Samsung Galaxy S10 is vanaf nu voor te bestellen. Omdat de nieuwe S10 binnenkort in de winkels ligt zullen de prijzen van de S9 & S8 dalen.

De nieuwe Samsung Galaxy S10

De nieuwe Samsung Galaxy S10 is vanaf nu voor te bestellen. Je kan de Samsung Galaxy S10 bij alle grote providers voor te bestellen. Het is mogelijk bij : Tele2, Vodafone, T-Mobile & KPN. Budget providers zoals Simyo & Ben bieden de nieuwe Samsung niet aan.

Ouder Samsung model nog steeds goed

Hoewel de Samsung Galaxy S10 het aller nieuwste van het nieuwste bevat, is deze telefoon ook erg duur. De adviesprijs van de telefoon is 899 euro. Voor dit geld kan je ook 3 andere goede mid range telefoons van 300 euro voor kopen. In tegenstelling tot iPhone telefoons, worden oudere Samsung telefoons vaak goedkoper als er een nieuw model beschikbaar is. De Samsung S9 & S8 zullen veel in prijs dalen wanneer de S10 daadwerkelijk in de winkel te koop is.

Langer met je telefoon doen

De nieuwste telefoon hebben is vaak leuk, maar tegenwoordig zit er niet veel verschil meer tussen het aller nieuwste model en een goedkoop model. Met alle telefoons kan je 4G internet ontvangen en vaak ook goede foto’s mee maken. Door een ouder model aan te schaffen kan je veel geld besparen, ook de oudere modellen gaan lang genoeg mee.

Je kan langer met je telefoon doen als je deze tips volgt. Door een hoesje aan te schaffen zal je telefoon minder snel beschadigen, een hoesje van 10 euro beschermt vaak je telefoon goed genoeg. Omdat er geen val schade ontstaat zal de telefoon langer mooi blijven. Een andere bespaar tip is om geen ‘fast chargers’ te gebruiken, fast chargers zorgen ervoor dat je telefoon binnen enkele minuten is opgeladen. Dit is super handig als je vaak je telefoon gebruikt, nadeel is wel dat je accu daardoor minder goed wordt. Na vaak je telefoon snel opgeladen te hebben zal je merken dat de accu niet zo lang meer mee gaat.

Overname Tele2 door T-Mobile

T-Mobile en Tele2 fuserenT-Mobile neemt Tele2 over. Hierdoor zullen de bedrijven fuseren, door deze fusie kunnen de bedrijven beter concurreren met VodafoneZiggo en KPN. De Europese Commissie heeft na gezamenlijke beloftes van T-Mobile en Tele2 de grote overname goedgekeurd.

Fusie Tele2 & T-Mobile anders dan fusie Vodafone & Ziggo

De overname van Tele2 door T-Mobile is anders dan de fusie tussen Vodafone & Ziggo eerder dit jaar. In het geval van de fusie tussen T-Mobile en Tele2 is het T-Mobile die Tele2 overneemt. Hierdoor is T-Mobile volledig eigenaar van Tele2. De fusie tussen Vodafone en Ziggo heeft er voor gezorgd dat beide bedrijven verder gaan als VodafoneZiggo, wat eigenlijk dus een nieuw bedrijf is. Voor consumenten verandert er eigenlijk niks, ook de merknaam Tele2 blijft bestaan.

Beloftes van Tele2 & T-Mobile

Gezien het een grote overname betreft had de Europese Commissie een bezwaar had tegen de overname. Dit bezwaar kon de commissie niet maken bij Vodafone & Ziggo omdat Ziggo nog geen eigen netwerk had. Het bezwaar van de Europese Commissie was dat als Tele2 overgenomen is het aantal verschillende netwerken daalt van 4 naar 3. Hierdoor zou er niet genoeg concurrentie zijn voor consumenten. Om de Europese Commissie gerust te stellen hebben Tele2 en T-Mobile een aantal beloftes gedaan:

1. Na de fusie lanceren wij als eerste landelijk 5G.

Met deze belofte willen Tele2 en T-Mobile in 2020 een landelijk dekkend 5G netwerk aanbieden. Momenteel zijn Tele2 en T-Mobile de eerste provider die een tijdsplanning bekend maken voor 5G.

2. Na de fusie helpen we Nederland vooruit door de uitrol van glasvezel en met scherpe prijzen voor vast.

Deze belofte heeft weinig invloed de mobiele markt van Tele2/T-Mobile. Het is vooral een belofte voor vast internet, T-Mobile lijkt zich hiermee meer te mengen in de strijd om een glasvezel netwerk. Momenteel beheert alleen KPN een groot glasvezel netwerk.

3. Na de fusie nog steeds Unlimited data voor maximaal 25,- drie jaar lang.

Dit een interessante en gewaagde belofte die Tele2 doet. Hiermee geven ze aan dat ze een prijsvechter willen blijven voor de komende drie jaar. Deze belofte neemt het bezwaar van de Europese Commissie weg.

4. Na de fusie bieden wij contractvrijheid.

De vierde belofte van Tele2 is erg interessant gezien de trend van alles in 1 abonnementen en de korting die je krijgt. Als vast internet ook maandelijks opzegbaar wordt is Tele2 de eerste die hiermee komt.

5. Na de fusie snel internet in heel Nederland

Sneller internet is altijd goed, deze belofte blijft echter niet specifiek bij Tele2. De Nederlandse Overheid wil dat alle huishoudens in Nederland toegang krijgen tot snel internet. Hierdoor zullen ook Vodafone en KPN sneller internet moeten aanbieden.

Stappen plan bij het overstappen naar een nieuwe provider

Stappen plan bij overstappenDoor de vele mobiele providers & telefoonabonnementen is het vaak lastig voor consumenten om over te stappen. Wij geven een aantal tips en hebben een stappenplan gemaakt waarmee je precies weet wat je moet doen tijdens het overstappen.

Belangrijk bij het afsluiten van een nieuw abonnement

Het afsluiten van een telefoon abonnement is altijd lastig. De meeste consumenten sluiten een contract voor twee jaar af. Wanneer je een nieuw abonnement kan afsluiten is de markt twee jaar verder. Hierdoor is het onderzoek dat je gedaan hebt met twee jaar veroudert. In twee jaar is de mobiele markt totaal verandert. Twee jaar geleden ging mobiel internet binnen de EU nog niet uit je eigen bundel.

Markt verandert erg snel

Nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat je verbruik stijgt. Het gemiddelde verbruik is sinds de introductie van 4G in Nederland flink gestegen. Heb je nu dus een telefoonabonnement met 3G en je stapt over naar 4G. Dan stijgt je verbruik aanzienlijk, een databundel van 500 MB is tegenwoordig niet genoeg voor gemiddeld verbruik.

Hoeveel verbruik ik

Een groot deel van de consumenten in Nederland weet niet precies hoeveel ze verbruiken. Het gemiddelde verbruik op dit moment is 1 tot 2 GB aan data en 100 tot 200 belminuten per maand. Het is ook mogelijk om je exacte verbruik te zien, dit kan vaak via de applicatie van je eigen mobiele provider.

Om ongeveer je gemiddelde verbruik te weten kan je het verbruik van de afgelopen 6 maanden bij elkaar optellen en door 6 delen. Met dit gemiddelde kan je telefoon abonnementen gaan vergelijken. Door verschillende telefoonabonnementen met elkaar te vergelijken kan je het goedkoopste abonnement voor je eigen verbruik vinden.

Stappen plan bij overstappen

Ga je voor de eerste keer overstappen naar een andere provider, of wil je weer weten hoe het precies zat. Hieronder is een stappenplan gemaakt.

1. Weet wanneer je mag verlengen

Weet je wanneer je contract afloopt? Waarschijnlijk niet, maar hoe kan je er dan achter komen? Door je provider te bellen kan je erachter komen wanneer je weer mag overstappen, daarnaast kan je ook terug kijken in je bankafschriften en zoeken naar de eerste betaling.

2. Maand voor verloop contract nieuwe provider uitzoeken

De opzegtijd van de meeste telefoonabonnementen in Nederland is 1 maand. Je mag maximaal twee maanden voor het verlopen van je abonnement overstappen. Nadat je contract afgelopen is zal het nieuwe contract bij de nieuwe provider in gaan.

3. Kies een abonnement dat bij je past

Het is belangrijk dat je een abonnement kiest dat bij je verbruik past. Kies je een abonnement die te weinig belminuten bevat, dan brengt je provider extra kosten in rekening als je meer verbruikt. Is je abonnement te groot, dan betaal je voor data en belminuten die je niet gebruikt. Daarom is sim only vergelijken erg belangrijk om geld te besparen.

4. Noteer je simkaart nummer van te voren

Tijdens het overstap proces moet je je 06 nummer en je simkaart nummer vermelden. Dit is nodig om je huidige telefoon nummer over te zetten naar de nieuwe simkaart. Nadat je dit correct hebt ingevuld zorgt je nieuwe provider ervoor dat alles foutloos gaat verlopen.

5. Wacht op de nieuwe simkaart

Als de nieuwe simkaart binnen is, kan je gelijk gebruik maken van je nieuwe abonnement.

KPN verhoogt snelheid van alle telefoon abonnementen

KPN verhoogt snelheid van alle telefoon abonnementenKPN is continue bezig met het verbeteren van hun netwerk waardoor ze de internetsnelheid van alle telefoon abonnementen van 225 Mbit/s naar 300 Mbit/s verhogen. Met deze internetsnelheid is KPN de snelste mobiele provider geworden.

KPN blijft netwerk verbeteren

Met deze verhoging van de internetsnelheid blijft KPN het netwerk verbeteren. Ze geven hierbij opvolging aan het persbericht hierover: Meer capaciteit en hogere 4G-snelheden dankzij extra frequentie. KPN woordvoerder Stijn Wesselink beantwoord onze vragen: “KPN is voortdurend bezig om het netwerk verder te verbeteren, waardoor de capaciteit en snelheid toenemen. Dankzij updates in het netwerk is de theoretisch maximale snelheid bij 4G+ inderdaad 300 Mbit/s. Op veel plaatsen is dat nog meer, waar drie of zelfs vier frequentiebanden worden gebruikt.”. Op de dekkingskaart van KPN kun je zien waar 300 Mbit/s beschikbaar is. Deze snelheid is alleen te behalen wanneer je toestel hier geschikt voor is.

Hoogste internetsnelheid bij telefoon abonnementen

Voorheen bood Youfone, een provider op het KPN netwerk, de snelste telefoon abonnementen aan. Youfone was sinds 13 maart 2018 de snelste internetprovider met een snelheid van 256 Mbit/s. KPN is niet de eerste mobiele provider met een internetsnelheid van 300 Mbit/s. T-Mobile had op 13 maart 2018 de internetsnelheid verlaagt van 300 naar 225 Mbit/s waardoor Youfone de snelste mobiele provider werd.

T-Mobile had de internetsnelheid verlaagd omdat in contracten stond dat een internetsnelheid van 225 Mbit/s geleverd werd. De geadverteerde snelheid van 300 Mbit/s kwam niet overeen met de internetsnelheid in het contract. De ACM, Autoriteit Consument en Markt, schrijft voor dat de geraamde maximumsnelheid de hoogst haalbare snelheid is die een internettoegangsdienst daadwerkelijk kan leveren binnen het afgesloten abonnement. Bij KPN is dit niet het geval. In contracten van KPN staat: “Alle abonnementen hebben maximale 4G-snelheid” waardoor de geadverteerde snelheid gelijk is aan de snelheid in het contract.

De internetsnelheid van alle mobiele providers

Alle mobiele providers bieden 4G internet aan waarbij de theoretische download- en uploadsnelheid verschilt. Hieronder kun je in het overzicht de theoretische snelheden bekijken:

Maximale downloadsnelheidMaximale uploadsnelheid
300 Mbit/s100 Mbit/s
256 Mbit/s150 Mbit/s
250 Mbit/s50 Mbit/s
225 Mbit/s65 Mbit/s
225 Mbit/s50 Mbit/s
150 Mbit/s50 Mbit/s
150 Mbit/s50 Mbit/s
150 Mbit/s10 Mbit/s
100 Mbit/s10 Mbit/s
75 Mbit/s10 Mbit/s

Internetsnelheid van bestaande telefoon abonnementen

KPN verhoogt de internetsnelheid voor zowel nieuwe als bestaande klanten. Zelfs wanneer je een tweejarig telefoon abonnement bij KPN hebt, gaat je internetsnelheid omhoog van 225 Mbit/s naar 300 Mbit/s. Bij KPN heeft iedere abonnee de maximale 4G snelheid voor het abonnement. Het gaat hierbij om de theoretische internetsnelheid. In de praktijk ligt de internetsnelheid bij iedere provider een stuk lager. KPN heeft een gemiddelde praktische downloadsnelheid van 75 Mbit/s.

KPN is momenteel de snelste mobiele provider. Echter verandert de markt snel waardoor een andere mobiele provider KPN weer kan inhalen. Mobiele providers zijn in 2018 veel aan het investeren in het verbeteren van de bereikbaarheid en snelheid.